SEO copywriterin vinkit www-sisällön suunnitteluun
Puretaanpa ensin mitä se SEO copywriter tai tuttavallisemmin SEO copy tekee.
SEO eli Search Engine Optimization = hakukoneoptimointi eli www-sivun sisällön muokkausta tekniseltä ja sisältörakenteeltaan sellaiseksi, että se löytyy hakukoneista parhaalla mahdollisella tavalla
Copywriter/copy tuottaa markkinointiviestinnässä tekstiä, joka tekee tehtävänsä (myy, informoi jne.) mahdollisimman tehokkaasti.
SEO copywriter tuottaa siis mahdollisimman hyvin hakukoneista löytyvää ja kohdeyleisölle mahdollisimman tarkoituksenmukaista sisältöä www-sivuille. SEO copywriter on toimenkuvana vielä uusi Suomessa – ehkäpä samasta asiasta käytetään muita termejä, esim. SEO manager, hakukoneoptimoija tai vaikkapa hakukonetekstivelho – mutta varmastikin tässä on tekstintaitajille oiva alue vallattavaksi.
Ja nyt niihin vinkkeihin – miten siis tehdään mahdollisimman hyvin hakukoneista löytyvää sisältöä kotisivuille.
1. Tee taustatyö eli analysoi nykytilanne: kohdeyleisö, kilpailijat ja tärkeät haku- ja avainsanat
- Kohdeyleisö: Kenelle tekstiä tuotetaan, mitkä aiheet kohdeyleisöä kiinnostavat, minkälaista kieltä kohdeyleisö käyttää, millä sanoilla tuotettasi tai sisältöäsi haetaan, mikä tuotteessasi kiinnostaa, millaisia kysymyksiä se mahdollisesti herättää jne. Tee konkreettisia kysymyksiä omasta aihealueestasi. Jos mahdollista, älä arvaile vastauksia vaan kysy kysymykset potentiaalisilta tai oikeilta asiakkailtasi, sivustosi vierailijoilta.
- Kävijästatistiikka: millä sivuilla on käyty, millä hakusanoilla on haettu, kuinka kauan sivuilla on pysytty.
- Analysoi kilpailijat: tutki parhaat eli pahimmat kilpailijasi, sijoittuvatko he paremmin hakutuloksissa ja mistä se johtuu – sisällöstä, tuotteesta, tekniikasta?
- Some on kallisarvoinen tietolähde, käy kilpailijoittesi some-sivuilla, seuraa aihealueen keskustelua yleisesti ja ota asiaksesi tietää mistä pidetään tai mitä arvostellaan.
- Avainsana-analyysin saat tehtyä esim. Google Adwordsin avainsanojen suunnittelijalla.
2. Kirjoitustyö
Nyt kun tiedät kuka sinua tulee lukemaan sekä sen, miten ja mistä hänelle kirjoitat, ei muuta kuin kirjoittamaan.
- Luo ensin jutun raamit vaikkapa ranskalaisin viivoin – aloitus, aihealueet ja lopetus.
- Kirjoita sitten vapautuneen villisti, älä sensuroi tai himmaa.
- Editoi: muotoile rakenne, väliotsikoi, käytä palluralistoja tai mitä vaan kivasti tekstiä rytmittävää visuaalista elementtiä.
- Editoi lisää: hio, tarkista ja korjaa teksti oikeakieliseksi ja sujuvaksi.
- Jos mahdollista, pyydä luottohenkilöäsi tarkistamaan teksti.
3. Optimoi sivun nimi, sivulla näkyvä pääotsikko ja mahdollinen houkutin eli ingressi
Nyt tarkkana: nämä vaikuttavat koko jutun antamaan mielikuvaan sekä sen SEO-näkyvyyteen.
4. Optimoi koko sivu
- Varmista, että ne tärkeät avainsanat löytyvät joka paikasta – otsikoista, kuvien nimistä ja kuvateksteistä, sivun nimestä ja/tai sivupolusta
- Käytä kuvia tai infografiikkaa, jos mahdollista. Google pitää kuvallisia sivuja kuvattomia laadukkaampina ja näin nostaa niiden sijoitusta tuloksissa.
- Linkitä aina kun mahdollista sekä ulkoisiin sivuihin että sivustosi sisällä.
Näillä vinkeillä pääset hyvään SEO copywriterin uran alkuun ja lisäharjoituksella jo varsin pitkällekin! Muistathan, että hakukoneoptimointi ja netti sisältöineen, tekniikoineen elää koko ajan ja kehittyy hurjaa vauhtia. Älä pysähdy; muutu ja muuta tekstiä tarvittaessa, seuraa statistiikkaa, tutki ja analysoi, luo uutta sisältöä ja pysy liikkeessä.
Onnea matkaan!
ps. Voit tietenkin pyytää nämä hommat tehtäväksi myös Lieskalta:)
Katja Lampela, 9.3.2017
Teksin lähteenä ja innoituksena oli Elegant themesin oiva blogikirjoitus